Burgerinitiatief voor West Papoea

De Samenwerkende Organisaties voor West Papua (SOWP) starten een burgerinitiatief. Zij vragen hiermee aandacht voor de huidige mensonterende omstandigheden van de Papoea's. Hun doel: De regering laten onderzoeken of de huidige dramatische situatie van de Papoea's te maken heeft met het feit dat de Papoea's nooit eerlijk de kans kregen zich vrij uit te spreken over hun eigen toekomst. In 1969 werden ze gedwongen zich aan te sluiten bij Indonesië.

De samenwerkende organisaties voor West Papua maken gebruik van een burgerinitiatief. Dit is een wettelijk geregelde mogelijkheid om de Tweede Kamer een debat te laten voeren. Het onderwerp mag dan de laatste twee jaar niet aan de orde zijn geweest. Daarvoor moeten 40.000 handtekeningen verzameld worden.

De SOWP wijst op verschillende misstanden in West Papua, het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea. Door massale transmigratie zijn de Papoea's een gediscrimineerde minderheid in eigen land geworden. Er is sprake van moord, marteling, verkrachting en verdwijning. Journalisten en mensenrechten-organisaties hebben officieel geen toegang tot het gebied. Toch worden door onder meer Amnesty International en Human Rights Watch regelmatig rapporten gepubliceerd over schendingen van mensenrechten.

In de binnenlanden bestaat een chronisch gebrek aan goede voorzieningen op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg. De kindersterfte is er buitengewoon hoog. Eeuwenoude bossen worden opgeofferd aan winning van hout, gas en olie. Papoea's profiteren hier nauwelijks van en worden slachtoffer van dit beleid. De Speciale Autonomiewet die Papoea's meer mogelijkheden zou moeten geven, functioneert niet.

Nederland heeft tot 1963 het bewind over de Papoea's gevoerd. Volgens de SOWP heeft onze regering de morele plicht zich intensief in te zetten de feiten en gevolgen openbaar te maken rond de gemanipuleerde Act of free choice in 1969. In 2005 gepresenteerde prof. P.J. Drooglever zijn historische studie 'Een daad van vrije keuze'. De studie werd in opdracht van de Tweede Kamer uitgevoerd, maar is nooit in het parlement behandeld. In deze studie wordt aangetoond dat een streng geselecteerde groep Papoea's met het mes op de keel werd gedwongen voor aansluiting bij Indonesië te stemmen.

De SOWP is van mening dat de buitengewoon slechte humanitaire, sociale, economische en culturele levensomstandigheden voor een belangrijk deel zijn veroorzaakt door het feit dat de Republiek Indonesië de Papoea's de beloofde zelfbeschikking heeft onthouden. Daardoor zijn Papoea's nooit in staat gesteld zichzelf te besturen. Nederland dient bij te dragen aan de kwaliteit van het leven van de Papoea's.

Handtekeningenlijst

Handtekeningenlijst Burgerinitiatief SOWP (pdf) 

Meer informatie:
Meer informatie? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.